logo

€ / EUR

Válasszon a menüből

Hármaskönyv

Szerző:

Vilcsek Béla

Kiadás éve:
2017
Leírás:
Oldalszám: 300
Méret: 2100mm x 150mm 
Kötés típusa: Puhafedeles
Nyelv: Magyar
Kiadó: SZMÍT
Garancia: 24 hónap
A termék kódja: OP9
EAN: 9788089806119
Megvásárolható: azonnal
5.45 Nettó ár (HÉA nélkül)
6 1db
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Találkozások

Az irodalmi Tao sémája nagyjából ez: elindul egy nemzedék vagy csoport, s megérkezik néhány, a nemzedékből, csoportból korán kivált és saját poétikáját kialakító, s az idő teltével megkorosodó, megtépett, de így még inkább saját sorsot s arcot nyert költői egyéniség. Megérkezik, de hová?

A mai Kulcsár Ferenc, Tóth László és Varga Imre szinte semmiben sem hasonlít a felsorolás "másikaira": nehezen tudjuk őket elképzelni az egykori Egyszemű éjszaka (1970) c. versantológia közös burkában. Kulcsárnak ma már "Mennybe ér ősz feje": verseiben elsősorban a 21. századi ember emésztő spirituális éhségét, szomjúságát érezzük (s szó szerint a "verseiben", azaz a szavainak nemcsak a lexikális jelentésében, hanem a verssorok megformáltságában is); Tóth László kezdettől s máig az egzisztencia, a lét költője, s mint ilyen, mindent megért, de semmit sem fogad el teljesen, hogy minden maradhasson; Varga Imre pedig az a kevesek közül való költő, aki nem csak divat(séma)szerűen, hanem teljes egzisztenciájával (azaz költőként is sikeresen) a Tao útját (elnézést a tautológiáért!) járja (versei - egy remek haikuja szerint - "árnyékuk folyóján / gyökerüktől elúszó / kökénybokrok").

Vilcsek Béla szokatlan "hármas monográfiája", egyéb érdemei és értékei mellett, persze éppen azért izgalmas, mert e három különböző pályát és életművet az egykori közös indulás apropóján képes úgy egymás mellé helyezni és összevetni, hogy azok egymást is értelmezik.

S nekem, aki az egykori fiatal költők indulásához annak idején bevezetőt írtam, s így tulajdonképpen szintén szerzője voltam a jeles antológiának, külön örömömre szolgál, hogy most, annyi év elteltével, e fülszöveg erejéig ismét közös kötetben találkozhatom az egykori "szerzőtársaimmal".

Tőzsér Árpád